התנגדות לצוואות

התנגדות לצוואות בין אם הדדית או בין אם לא – הוא הליך משפטי אשר מתנהל בבית המשפט לענייני משפחה.

צוואה הדדית היא צוואה אשר נעשית בין שני בני זוג מתוך הסתמכות של בן הזוג האחד על צוואת בן הזוג האחר. במסגרת צוואה הדדית יכולים הצדדים להוריש את רכושם לבן הזוג האחר או לכל גורם שלישי. מהותה של צוואה הדדית היא לתת ביטוי לרצונות ולציפיות של כל אחד מהצדדים לה במקרה של מותו של אחד מהם.

את הצדדים להליכים משפטיים אלה מייצג עורך דין צוואות.

במאמר קצר זה, נסביר מהם הליכי התנגדות לצוואות הדדיות, איך הם שונים מהתנגדויות אחרות, נדבר על הצדדים להליך, איך הוא מתנהל, למה חשוב לשים לב ועל מה אסור לוותר.

הגשת צוואה לביצוע ברשם הירושות

כדי שצוואה של אדם תקבל תוקף מחייב, יש להגיש אותה לביצוע ברשם הירושות. הליך התנגדות לצוואות לא יכול להגיע לעולם ללא שהוגשה צוואה כזו לביצוע ברשם הירושות, באופן כללי אנחנו ממליצים ללקוחות אשר עורכים צוואות הדדיות במשרדנו להבטיח ידיעת רשם הירושות אודות עריכת צוואתם ההדדית וזאת באמצעות הפקדת צוואה ברשם הירושות.

קיימות מספר לשכות של רשם הירושות והן פרוסות ברחבי הארץ. בצפון הארץ יש את לשכת חיפה ונצרת עילית (נוף הגליל), במרכז הארץ יש את לשכת תל אביב וירושלים ובדרום הארץ יש את לשכת באר שבע. החוק קובע כי בקשה לצו קיום צוואה הדדית תוגש לרשם הירושה במחוז בו התגורר הנפטר ערב פטירתו.

מבחינה כרונולוגית, ההליך מתנהל כך, תחילה מוגשת הצוואה ההדדית לביצוע ברשם הירושה, לאחר מכן היא מפורסמת בעיתונים ובמקורות שונים כדי לאפשר למי שרוצה להתנגד לקיומה להגיש התנגדות לצוואה הדדית. אם לא הוגשה התנגדות, הצוואה תבוצע ככתבה וכלשונה. אם מוגשת התנגדות ההליך עובר לבית המשפט לענייני משפחה על מנת שיכריע בעניין.

השוני בין צוואה הדדית לצוואה רגילה

בשונה מצוואה רגילה, צוואה הדדית כאמור מכילה בתוכה הסכמות של בני זוג ביחס לאופן חלוקת עיזבונם לאחר מותם, בינם האחד כלפי השני ובין יורשיהם לאחר לכת שניהם. עריכת צוואה מסוג זה שונה בתכליתה מצוואה רגילה. היות ומדובר בצוואה שנוגעת לשני אנשים ולא לאחד, ובהינתן שיש בה רכיב מהותי של הסכמות והסתמכויות בין שני הצדדים שערכו אותה, הדרך לביטולה היא שונה מדרך ביטולה של צוואה רגילה.

בהתאם, הליך התנגדות מתנהל באופן שונה מהאופן שבו מתנהל הליך התנגדות לצוואות רגיל, והלכה למעשה מתווספים עליו אלמנטים נוספים אשר יש לשים אליהם לב, ואשר מקורם לעיתים בדין החוזי.

התנגדות לצוואות

ניהול הליכי התנגדות לצוואות הדדיות

באופן כללי, הליכי התנגדות הם הליכים טעונים מאוד. ערעור על צו ירושה הוא עניין רגיש ולא נעים. אף אחד לא אוהב לריב עם המשפחה שלו, ואף אחד לא מרגיש בנוח לנהל מלחמות סביב הרכוש של ההורים או האחים שלו. הודעה לבן משפחה בדבר הגשת בקשה למתן צו קיום צוואה או התנגדות לה, דורש אומץ וחוסן נפשי רב.

לכן, ברוב המקרים בניהול הליכים אלה יש להתנהל בין שני עולמות שונים, האחד הרצון להימנע מסכסוכים קשים בתוך המשפחה, סכסוכים אשר לרוב קורעים קרע אשר לא ניתן לאיחוי, והשני הרצון והזכות של הצדדים לעמוד על זכויותיהם מכוח היותם יורשים של המצווים.

התרחישים הנפוצים בהליך התנגדות לצוואה הדדית, הם שלאחר מות אחד ההורים מנסים האחים אשר לא מרוצים מההסדרים שנקבעו בצוואה ההדדית לשפר את מצבם, וגורמים להורה שנותר בחיים להסתלק מצוואתו ההדדית, לשנות אותה, או להבריח ממנה נכסים.

תרחיש נוסף הוא שאחד האחים מואשם בכך שהשפיע על הוריו וכפה עליהם לעשות צוואה הדדית אשר מיטיבה עמו ומנשלת את אחיו. לעיתים עולות טענות ביחס לכשירות המצווים, או לרצונותיהם או טענות זיוף ביחס לצוואה.

לכן, חשוב שתהיו ערניים ותשימו לב. ברגע שאתם מרגישים שמתרחשים סביבכם אירועים או מקרים חשודים ביחס לרכושם של הוריכם, כדאי שתפנו לייעוץ משפטי על מנת להבין מהם הכלים העומדים לרשותכם. במידת הצורך תוכלו להגיש בקשת התנגדות לצוואות.

במהלך הליך ההתנגדות, הצדדים יביאו בפני בית המשפט את טענותיהם, ימונו מומחים מטעם בית המשפט, או אולי בית המשפט יתיר להם להביא מומחים מטעמם, ובסוף ההליך יחליט האם יש בסיס להתנגדות או שמא ההתנגדות הוגשה ללא עילה.

הליכים משפטיים הקשורים בהתנגדויות יכולים להימשך שנים, הם דורשים וניתוח יסודי ומעמיק של העובדות, של נסיבות המקרה ושל המסגרת המשפטית. לכן, חשוב שתדאגו לכך שבמסגרת הליכים מורכבים אלה, יעמוד לצידכם משרד מנוסה אשר יעניק לכם אוזן קשבת וילחם מלחמה עיקשת על זכויותיכם.

שאלות נפוצות

האם ניתן לבטל צוואה הדדית?

כן, החוק קובע מנגנוני ביטול שונים ביחס לצוואה הדדית. השוני בין מנגנוני הביטול נובע מעיתוי הביטול ומהשאלות האם המצווים שניהם בחיים, האם רק אחד בחיים והאם העיזבון כבר חולק. לעיתים עולות שאלות מהותיות ביחס למנגנונים אלה, לדוגמה מה קורה כאשר שני בני הזוג בחיים, צד אחד רוצה לבטל את הצוואה אך הצד השני מצוי בתרדמת, או נעדר כשירות משפטית? ועוד..

האם ניתן להגיש התנגדות לצוואות הדדיות שנערכו בשני מסמכים שונים?

בוודאי. החוק קובע כי בני זוג רשאים לערוך צוואות הדדיות הן בשני מסמכים שנערכו באותה עת והן במסמך אחד.

עורכי הדין במשרדנו חסון פרץ, צברו עם השנים ניסיון רב בהענקת ייעוץ משפטי שוטף לצדדים להתנגדויות לירושות, לצוואות ולצוואות הדדיות.

פנו אלינו ואנו נשמח לעמוד לרשותכם ולספק לכם עורך דין ירושה אשר ייצג אתכם תוך שימוש בחשיבה פורצת דרך, ביכולות ובניסיון אשר רכשנו עם השנים.

לקבלת ייעוץ ראשוני השאירו פרטים

מאמרים נוספים
עריכת צוואה

עריכת צוואה

מדוע לצוואה וייפוי כוח מתמשך אין גיל כמעט כל אחד מאיתנו עבר או יעבור בחייו מסלול דומה – שחרור מהצבא, טיול גדול, לימודים

קרא עוד >>
המלצות

לייעוץ ראשוני מלאו את הפרטים ואנו נחזור אליכם בהקדם