מהי בקשה לצו קיום צוואה?
בבקשה לצו קיום צוואה בעצם פונה אדם (או פונה עו"ד בשמו של אדם) לרשם הירושה, מודיע כי אדם מסוים נפטר, ומבקש מהרשם שיוציא צו בנוגע לצוואתו של אותו אדם.
צוואה קובעת מי יירש את הנפטר ואיך, זאת בשונה מירושה על פי דין אשר מחילה את ההסדרים הקבועים בחוק ביחס לאופן בו יש לחלק עזבונו של אדם אשר לא הותיר אחריו צוואה.
מי יכול לסייע בהגשת בקשה לצו קיום צוואה?
בהתאם לחוק והפסיקה, גם מי שאינו יורש רשאי להגיש לרשם הירושה בקשת צו ירושה. הרציונל העומד מאחורי מתן האפשרות לגורמים שונים שאינם יורשים בהתאם לצוואה להגיש לרשם הירושה בקשה למתן צו בעניין צוואתו של נפטר הוא לאפשר התמודדות עם מצבים מגוונים, בהם קיים צידוק לאפשר לאדם זר לצוואה לפנות לרשם הירושה בבקשה למתן צו קיום צוואה.
בין המקרים השכיחים בהם מתבצעת הגשת בקשה לצו קיום צוואה על ידי אדם שאינו יורש ניתן למצוא מקרים בהם יורש לא רוצה לבקש צו לקיום צוואה לטובתו כדי שנושיו לא יעקלו לו את הנכסים שירש מכוח צו קיום צוואה. במקרים אלה הדין מאפשר לצד מעוניין לפנות לרשם הירושה ולבקש שיינתן צו קיום צוואה בעניינו של המוריש. בעזרתו של עורך דין ירושה תוכלו לעשות סדר בדברים וליעזר בו עבור הגשת המסמכים השונים וההתנהלות הכללית.
מהו צו קיום צוואה?
צו קיום צוואה הוא מסמך המונפק על ידי רשם הירושה, ובו מפורטים שמות היורשים של הנפטר וכן מפורט חלקו היחסי של כל אחד מהיורשים בעיזבון בהתאם לצוואת המוריש.
עם צו קיום צוואה יכול אדם לפנות לרשויות המדינה השונות, לבתי משפט, לגופים פיננסיים וכדו' ולדרוש את הזכויות המגיעות לו וכן את הנכסים שירש מכוח צו קיום צוואה שבידיו – כך מתבצעת הגשת בקשה לצו קיום צוואה.
כל עוד צו קיום צוואה לא תוקן או בוטל, כוחו יפה כלפי כל העולם.
האם צריך עורך דין להגשת בקשה לצו קיום צוואה?
לאחר עדכון החקיקה והנהלים בוטל הצורך באימות ההצהרה המוגשת יחד עם הבקשה למתן צו לקיום צוואה בפני עורך דין צוואות וירושות. כפועל יוצא, כיום אין צורך בעורך דין על מנת להגיש לרשם הירושה בקשה לצו קיום צוואה, וכל אדם יכול לעשות זאת בעצמו באמצעות אתר האינטרנט של רשם הירושות והעיזבונות.
הגשת הבקשה דורשת פרטים אודות הנפטר, אודות יורשיו על פי דין ופרטים נוספים. בנוסף, מגיש הבקשה נדרש לצרף מסמכים שונים, כגון עותק של הצוואה, תעודת פטירה, אישור תשלומי אגרה, אישור על משלוח הודעה ליורשים האחרים בדבר הגשת הבקשה ועוד.
בגלל הקושי הבירוקרטי, אי הבנת הטפסים שיש למלא ואי צירוף כלל המסמכים הנדרשים, במקרים רבים בקשות לצו קיום צוואה אשר מוגשות ללא עורך דין לרשם הירושה נעדרות פרטים או מסמכים, מה שמביא לדרישות שונות של רשם הירושה מהמגיש להוספת פרטים, מסמכים הסברים וכדו'.
לכן, אם ברצונכם שהדברים ייעשו בצורה יסודית, מהירה ומבלי שתצטרכו להתמודד עם הבירוקרטיה הנלווית להגשת בקשה לצו קיום צוואה לרשם הירושות, עדיף שתפנו לעורך דין על מנת שהוא יעשה זאת בשבילכם.
ניתן צו קיום צוואה, מה עושים?
לאחר מתן צו קיום צוואה, ניתן לפנות עם הצו שניתן לרשויות ממשלתיות, לקופות גמל, למוסדות פיננסיים שונים ולכל גוף או גורם אשר מחזיק בזכויות, כספים או נכסים של המצווה, ולדרוש נכסים, כספים או זכויות אלה מכוח צו קיום הצוואה – תהליך זה נקרא הגשת בקשה לצו קיום צוואה.
בדומה להגשת בקשה לצו לקיום צוואה, גם את איתור ואיסוף הנכסים של המצווה ניתן לעשות באופן עצמאי, אך חשוב להבין שלעיתים איתור כספים, זכויות ונכסים של מצווה הוא דבר מורכב, דורש בדיקות מעמיקות ויסודיות, וכן דורש הכרה והבנה של המנגנונים הקיימים ברשויות המדינה ובגופים גדולים. דברים אלה יזרזו את הליך איתור ואיסוף הכספים, הזכויות והנכסים של המוריש, יחסכו לכם בזבוז זמן יקר והוצאות כספיות.
לכן, גם כאן, עדיף שתתנו לעורך דין לעשות זאת בשבילכם, תחסכו לעצמכם זמן יקר, תימנעו מהתמודדות עם בירוקרטיה מסורבלת והתרוצצות בין רשויות וגופים שונים.
משרדנו מלווה את לקוחותיו בכל העניינים הקשורים לירושות ולצוואות, לרבות בעניינים הקשורים להגשת בקשה לצו קיום צוואה לרשם הירושה. פנו אלינו ואנו נשמח לעמוד לרשותכם.
אין במידע שנימסר במדריך/כתבה/מאמר המפורסם באמצעות חסון פרץ – עורכי דין, אשר ניתן כשירות וולונטרי לציבור, כדי לשמש או להיחשב כייעוץ משפטי ו/או המלצה משפטית ו/או חוות דעת משפטית ו/או תחליף לייעוץ משפטי אצל עו"ד בעל מומחיות, ניסיון ו/או ידע בתחום המשפטי הרלוונטי ואין להסתמך על המידע בכל צורה שהיא. כל פעולה שתעשה על פי המידע הנאמר ו/או המוצג הינה על אחריות הגולש/המשתמש באתר בלבד ולא יהא באלו כדי ליצור יחסי עורך דין לקוח בין הגולש/המשתמש וחסון פרץ עורכי דין ו/או מי מטעמם בין במישרין ובין בעקיפין וחסון פרץ עורכי דין ו/או מי מטעמם, אינם אחראים בשום צורה ואופן לתוצאות השימוש במידע המוצג ו/או הנאמר באתר.